torsdag 8 april 2010

Jakten på entreprenörskap i Japan..

De senaste dagarna har varit fulla med intryck, tankar och lärdomar. Vi har besökt allt från universitetet till glasblåseri till en ölfabrik. Självklart har besök hos olika Rotaryklubbar stått på schemat. Senast Chitose Rotaryklubb med ca 60 medlemmar.


Hittills har besöken hos småföretag uteblivit. Undrar var dessa håller hus! Baba-san berättade för mig att de inte gick bra för små butiker och därför finns det numera övervägande stora butiker och butikskedjor.

En förklaring till att småföretagen lyser med sin frånvaro kan vara att gemene mans attityd är att deras mål och önskan är att bli anställda så att ”företaget” tar hand om dem. Livstidsanställning är fortfarande vanligt och anses som bekvämt även om tiderna långsamt skiftar från denna anställningsform. Entreprenörskap är inte ett lika hett begrepp som hemma i Sverige och folk ser frågande ut när man berättar vad man arbetar med. Vad jag förstått finns det stöd, iallafall finansiellt, vid uppstart av nya företag. Detta är något jag skall undersöka vidare och hoppas kunna diskutera med borgmästaren i Sapporo vid tillfälle.

Vid vårat besök på Houksei universitetet fick vi lyssna till ett entreprenörsprojekt som skolan tagit initativ till som handlade om att kreativt använda överskott av druvor då en stad gick i konkurs och vinproduktionen lades ner under ett år. Detta projekt är revolutionerade i undervisningsaspekten då studenterna fick praktiskt erfarenhet av att driva företag. I Japan är annars undervisningen i allmänhet helt teoretisk. Från att göra och sälja sötsaker av druvorna görs nu även ett eget vin på skolan.


Igår besökte vi en Dynax fabrik, (de tillverkar kopplingar till bl a bilar), och fick en rundtur i själva fabriken. Mitt intresse fångades av en tavla över de anställda inne i hjärtat av fabriken. Om en anställd har en idé om förbättring i sin produktionslinje kan de lämna lappar som sedan skickas upp till ledningen som tar beslut om idén skall implementeras eller ej. Om idén förverkligas och produktionen effektiviseras får den anställda en bonus. Jag var så väldigt imponerade över att företaget har ett starkt perspektiv på miljö och socialt ansvarstagande. Ett dagis vid fabriken finns att tillgå för de anställdas barn, företaget utbildar sina medarbetare i engelska och kinesiska och dessa kurser är även öppna för allmänheten. De anordnar en trafiksäkerhetskampanj, städar skräp i grannskapet, har anlag en blomsterträdgård och engagerar sig i flera välgörenhetsprojekt.

Hoppas på att få ser fler praktexempel på japanska företag och söker vidare svaret på gåtan om entreprenörskap i Japan..

The quest to find entrepreneurship in Japan..
- TBA -


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar